Onzichtbaar en onmisbaar! De waarheid over datacenters
Iedereen kent Amsterdam Airport Schiphol en de meeste mensen hebben hier goede herinneringen aan. Veel mensen denken hierbij namelijk aan vakantie, winkeltjes, koffers, vliegtuigen en genieten. Schiphol is erg belangrijk voor de samenleving. Het is onmisbaar. Hetzelfde geldt voor de Rotterdamse haven. Dit is de grootste haven van Europa. Het is noodzakelijk, onmisbaar en erg zichtbaar in Nederland. Er worden veel containers vervoerd met duizenden goederen en pakketjes aan boord. Door corona is het online shoppen alleen maar toegenomen. De meeste mensen zijn blij als de pakketbezorger het bestelde pakketje komt brengen. Raar genoeg zijn er andere regels van toepassing voor de derde digitale mainport in Nederland, namelijk datacenters. In de media lees je veel negatieve verhalen over datacenters. Dat ze te veel energie verbruiken, te veel water nodig hebben of dat het lelijke objecten in de omgeving zijn. Waarom zijn datacenters onmisbaar voor de Nederlandse economie?
Voordelen van datacenters
Datacenters spelen een fundamentele rol in onze maatschappij en digitale economie. Alles wat online gebeurt, is terug te leiden tot een datacenter. Datacenters huisvesten vele digitale toepassingen en vormen daarmee het fundament van ons internet. In deze gebouwen vol servers en andere digitale apparatuur, staan foto’s, video’s, games en andere bestanden opgeslagen, draait belangrijke software en wordt data uitgewisseld tussen verschillende netwerken. Datacenters zijn vaak onzichtbaar, maar ook onmisbaar. Onzichtbaar voor de buitenwereld hebben datacenters een immense impact op de online wereld, denk hierbij aan internetbankieren, het boeken van een vakantie en of je mobiel bereikbaar bent.
Waarom zijn er meerdere datacenters?
In 1988 was Nederland het tweede land ter wereld dat werd aangesloten op het internet. Sindsdien is Nederland altijd een wereldwijde voorloper gebleven op het gebied van netwerken, digitale infrastructuur en connectiviteit. Dankzij de centrale ligging is Nederland ook een ideale springplank naar de rest van Europa. Door deze robuuste digitale infrastructuur is een sterk digitaal ecosysteem ontstaan van allerlei techbedrijven die deze industrie ondersteunen. Dit ecosysteem is organisch ontstaan, simpelweg door het feit dat deze bedrijven vanwege (kosten)efficiëntie graag bij elkaar in de buurt zitten. Daarom bevinden de datacenters van Interconnect zich in ’s-Hertogenbosch (= de data science stad van Nederland) en Eindhoven (innovatiefste stad van Nederland). We nemen een verbindende rol in binnen de snelst groeiende data- en techregio van Zuid-Nederland.
Net als in het ontstaan van regionale vliegvelden, zoals Lelystad Airport en Eindhoven Airport, ontstaan er steeds meer regionale datacenters. Overal in Nederland is binnen een straal van dertig kilometer een professioneel datacenter te vinden. Al deze regionale datacenters hebben een uniek ecosysteem en hebben een uitstekende verbinding met de regio Amsterdam. Regionale datacenters bieden een platform aan organisaties om hun diensten en gegevens te verwerken, op te slaan en te vervoeren. Ziekenhuizen, universiteiten, het MKB en allerlei IT-dienstverleners maken gebruik van professionele datacenters. Deze regionale datacenters zijn ook een belangrijke schakel in de ontwikkelingen rondom 5G, Internet-of-Things en Edge computing, omdat zij veel dichter bij de directe gebruikers staan.
Energie efficiëntie binnen een datacenter
Datacenters ogen aan de buitenkant simpel en niet complex, maar dat is niet waar. Datacenters zijn gebouwen waarbinnen niets aan het toeval wordt overgelaten en continuïteit van de dienstverlening de prioriteit heeft. Belangrijke elementen in een datacenter zijn o.a. de temperatuur, beschikbaarheid van stroom, toegangsbeveiliging en brandveiligheid. Het is belangrijk dat alles zo duurzaam en efficiënt mogelijk samenkomen. Voor efficiëntieverbetering binnen het datacenter zijn er drie gebieden belangrijk, namelijk servers en netwerken, koeling en overige facilitaire zaken. Een deel hiervan is de verantwoordelijkheid van het datacenter, maar een groot deel is ook de verantwoordelijkheid van de gebruikers van het datacenter. De gebruikers zijn namelijk verantwoordelijk voor het IT-gedeelte (de type apparatuur, hardware en software). Met de gehele keten zetten datacenters zich in om zo efficiënt mogelijk met de resources om te gaan.
De rol van Interconnect als regionaal datacenter
Vanuit Interconnect zijn wij er ons ervan bewust, hoe kritiek onze rol als regionaal datacenter is voor de maatschappij. Daarom laten wij in onze dienstverlening niets aan het toeval over en voldoet deze aan de gestelde kwaliteitsnormen. We begrijpen dat organisaties worstelen met complexe, technische uitdagingen, die een kritieke rol hebben voor de core business. Samen kijken we naar de beste oplossing, zodat niets aan het toeval wordt overgelaten.
Het datacenterteam van Interconnect is gecertificeerd op het gebied van CDCP, CDCS, CTDC (designconsultant) of CDFOM. Zo kunnen zij gevraagd en ongevraagd advies geven op het gebied van zaal- en rackdesign, migratie en projectmanagement. Hierdoor kunnen wij met allerlei uitdagingen omgaan.
Datacenter van de toekomst
Interconnect speelt met de nieuwe datacenters in ‘s-Hertogenbosch ook in op de toenemende vraag naar whitelabel-datacentercapaciteit, waarbij derde partijen onder eigen naam capaciteit en colocatie aan klanten kunnen leveren. Deze derde partijen kunnen daarbij rekenen op maximale keuzevrijheid, variërend van eigen toegang tot eigen logo bij de ingang.
Bent u benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan nu contact met ons op via sales@interconnect.nl. Of bel naar 073 88 000 00.