Nederland verliest grip op data: is Private Cloud de oplossing?
Honderden verschillende clouddiensten, te weinig strategische risicoafwegingen, maar vooral een gebrek aan eenduidig beleid: de Nederlandse overheid verliest steeds meer grip op waar zij belangrijke data opslaat.

Het recent gepubliceerde rapport ‘Het Rijk in de Cloud’ van de Algemene Rekenkamer laat zien dat het huidige cloudgebruik binnen de Nederlandse overheid zorgwekkend is. Vooral het beleid - met name het gebrek eraan - doet veel stof opwaaien. Waar de ene overheidsinstantie strikte eisen stelt aan databeheer, schakelt een andere instantie zonder veel risicoanalyse over op een public cloud.
Datasoevereiniteit in gevaar
Uit datzelfde rapport komt naar voren dat meer dan vijftig procent van de cloudaanbieders die door het Rijk worden ingezet, in handen zijn van Amerikaanse bedrijven. De afhankelijkheid van hyperscalers zoals Microsoft, Google en Amazon betekent dat gevoelige overheidsdata mogelijk onder buitenlandse jurisdictie valt. Hiermee komt de Nederlandse datasoevereiniteit in gevaar.
Zo stelt de Amerikaanse CLOUD Act (Clarifying Lawful Overseas Use of Data Act) dat Amerikaanse autoriteiten toegang kunnen eisen tot data die door Amerikaanse bedrijven wordt beheerd – zelfs als die data fysiek in Europa wordt opgeslagen.
“Dit alles leidt tot risico’s met betrekking tot digitale autonomie, continuïteit van de dienstverlening en gegevensbescherming”, vindt ook staatssecretaris Szabó in een reactie op het onderzoek van de Rekenkamer: “Burgers en bedrijven moeten erop kunnen vertrouwen dat de overheid zorgvuldig omgaat met hun gegevens en betrouwbaar haar taken uitvoert.”
Interconnect CEO Rob Stevens ziet door de toenemende afhankelijk steeds meer partijen de kant van de Private Cloud op bewegen: “De behoefte om datasoeverein te zijn reikt verder dan alleen de overheid. We zien daarom steeds vaker dat organisaties kiezen voor onze Private Cloud. De Private Cloud van Interconnect garandeert namelijk dat data wordt gehost op Nederlandse bodem onder Europese wetgeving in onze hightech datacenters.”
Private cloud als oplossing
De Nederlandse overheid kiest nog veel voor een Public Cloud vanwege de flexibiliteit en schaalvoordelen. Toch biedt een Private Cloud unieke voordelen, zoals meer controle, verbeterde beveiliging en maatwerkopties. Door data binnen de eigen landsgrenzen én onder Nederlandse jurisdictie te beheren, blijft volledige controle gewaarborgd en worden ongewenste buitenlandse inmengingen voorkomen.
“Hierin spelen strikte beveiligingsstandaarden, zoals ISO 27001 en NEN 7510 een belangrijke rol”, legt Stevens uit. “Zo zorgen wij ervoor dat gegevens optimaal beschermd zijn. Daarnaast voorkomt de private cloud van Interconnect afhankelijkheid van buitenlandse cloudproviders en biedt het meer controle over data en maatwerkoplossingen, wat essentieel is voor een stabiele en veilige digitale infrastructuur. “
Eenduidig cloudbeleid
Staatssecretaris Szabó benadrukt in zijn reactie de urgentie van een eenduidig cloudbeleid om Nederlands digitale autonomie te beschermen. Zonder duidelijke strategie blijft de overheid kwetsbaar. Een private cloud zoals die van Interconnect, gehost in Nederland onder Europese wetgeving, biedt een cruciale oplossing: volledige controle, maximale beveiliging en geen risico op buitenlandse inmenging.
Meer weten over de Private Cloud van Interconnect bijdraagt aan uw datasoevereiniteit? Download dan hier onze informatie paper.